Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce przedłuża jej świeżość, pomaga zachować smak i aromat na dłużej. Podczas przechowania produktów spożywczych w lodówce popełniamy wiele błędów, przez co tony jedzenia trafiają na śmietnik. Dzięki dobrze zorganizowanemu przechowywaniu nie będziesz już wyrzucać artykułów spożywczych i pieniędzy.
Jakie produkty należy przechowywać w lodówce? Wyłącznie te, które wymagają niskiej temperatury do przedłużenia ich świeżości. Nabiał, surowe mięsa, wędliny, ale również wybrane owoce i warzywa. Ponadto w lodówce przechowujemy również gotowe dania, dzięki niskiej temperaturze dłużej pozostaną świeże i można je swobodnie odgrzać następnego dnia. Niektóre oleje i sosy również wymagają przechowywania w lodówce, podobnie jak przetwory i soki po otwarciu opakowania. Najlepszym sposobem na sprawdzenie tego, w jaki sposób przechowywać konkretny produkt jest przeczytanie na etykiecie wskazań producenta. Znajdziesz na niej informację czy i jak długo można przechowywać wybrany produkt w lodówce.
A co z przechowywaniem warzyw i owoców, które nie posiadają etykiet? Oto lista produktów, które wymagają przechowywania w lodówce:
Aby utrzymać porządek w lodówce, skorzystaj z organizerów — wykonane z tworzywa organizery do lodówki przydadzą się szczególnie do przechowywania drobnych owoców i warzyw. Dzięki nim posortujesz produkty i zawsze będziesz mieć porządek w lodówce.
Dobra organizacja wnętrza lodówki zapewni Ci łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych w niej produktów. Ponadto zyskasz więcej miejsca — organizery do lodówki z pokrywką możesz układać jeden na drugim. A dzięki temu, że ich ścianki są przezroczyste, wszystko masz jak na dłoni — widzisz, gdzie co jest i nie musisz już opróżniać połowy lodówki, aby znaleźć produkt, którego szukałeś.
Organizery do lodówki mogą mieć różne rozmiary i kształty. Dobrym pomysłem jest zakup zestawu pojemników o różnych kształtach, dzięki temu będziesz mógł wygodnie zarządzać przestrzenią swojej lodówki. Wśród naszych organizerów znajdziesz pojemniki otwarte — te sprawdzą się doskonale do przechowywania warzyw i owoców. Dzięki takim organizerom uporządkujesz szuflady w lodówce. Jeśli w Twojej lodówce nie ma uchwytów na butelki, nie martw się — nasze sprytne organizery rozwiążą ten problem. Wykonana z tworzywa rynienka mieści butelki o różnych rozmiarach. Została zaprojektowana tak, że możesz łączyć kilka takich pojemników ze sobą. Dzięki czemu lepiej zorganizujesz przestrzeń w swojej lodówce.
Organizery, które wyposażyliśmy w szczelne pokrywki, doskonale sprawdzą się do przechowywania mocno aromatycznych produktów. Dzięki temu możesz w lodówce przechowywać jednocześnie deser i dania, które wydzielają intensywny aromat. W ten sposób unikniesz przenikania zapachu do innych potraw czy produktów, które dzięki temu zachowają swój oryginalny smak.
Organizery do lodówki Wenko mają same zalety — są wykonane z wysokiej jakości tworzywa, więc posłużą Ci długi czas. Są zaprojektowane w taki sposób, abyś mógł zapanować nad bałaganem w lodówce. Ich zastosowanie ułatwia również utrzymanie lodówki w czystości, wszak łatwiej jest wyjąć organizer i go umyć niż szorować całą szufladę czy szklaną półkę ryzykując jej przypadkowym uszkodzeniem.
Organizery pozwalają na sortowanie produktów spożywczych tak, aby korzystanie z lodówki było intuicyjne. Zdecydowanie ułatwiają utrzymanie porządku na półkach i w szufladach. Pozwalają przechowywać produkty tak, aby półki nie w lodówce nie ulegały zachlapaniu. Dzięki nim łatwiej utrzymasz higieniczną czystość w lodówce. Organizery do szuflad pomogą Ci w uporządkowaniu warzyw i owoców. Pamiętaj, że są takie gatunki, których towarzystwo przyspiesza dojrzewanie innych warzyw i owoców, w efekcie ich świeżość jest znacznie skrócona. Stosowanie pojemników organizerów pozwala oddzielić od siebie te produkty. Sprawdź naszą ofertę organizerów i pojemników, dzięki którym Twoja lodówka będzie zawsze uporządkowana, a produkty spożywcze pozostaną świeże i smaczne na dłużej. Organizery Wenko wykonane są bezpiecznych tworzyw przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością.