Folie i maty do pieczenia Wenko to akcesoria do pieczenia, które odmienią Twoją kuchnię. Przygotowywanie domowych wypieków dla najbliższych to podwójna przyjemność. Pieczenie ciasta to czynność, która odpręża i przynosi ogromną satysfakcję. A kiedy domowe ciasto znika w mgnieniu oka, a rodzina pyta, kiedy upieczesz następne, każdemu miłośnikowi pieczenia robi się ciepło na sercu.
Aby ciasto nie przywierało do foremki, smarujemy jej powierzchnię tłuszczem i obsypujemy mąką. Niestety ten sposób nigdy nie daje gwarancji, że upieczone ciasto nie będzie przywierać do ścianek. Bywa, że podczas wyjmowania ciasta z formy zniszczymy je, bo część, która przywarła, oderwie się od reszty. Po wyjęciu ciasta foremkę trzeba umyć – szorując ją z przypaleń, ryzykujesz porysowanie jej powłoki teflonowej lub ceramicznej.
Innym rozwiązaniem jest użycie papieru do pieczenia, jednak jest on jednorazowy. Za każdym razem trzeba uciąć nowy kawałek z rolki. Mokry papier na spodzie ciasta często rwie się i przykleja. Alternatywą dla papieru są maty i folie do pieczenia. To ciekawe rozwiązanie pozwala zaoszczędzić bez mała całe kilometry papieru do pieczenia. Jeden arkusz naszej folii wystarczy Ci na 1000 wypieków.
Folie można docinać do kształtu formy. Jest odporna na rozdarcia i pieczenie w bardzo wysokich temperaturach. Ułożone na niej ciasta nie przywierają. Aby wyjąć ciasto z foremki, wystarczy chwycić za brzegi folii i podnieść. Całość wychodzi bez kłopotu, a foremkę możesz umyć delikatną gąbką – żadnego odmaczania i skrobania.
Maty do pieczenia to również rozwiązania, z których możesz korzystać wielokrotnie. Te jednak wykonane są najczęściej z silikonu. To ich przewaga, bowiem możesz używać ich również w charakterze stolnicy. Zwijana mata jest łatwa do przechowywania oraz bez problemu umyjesz ją zmywarce.
Nasze maty i folie do pieczenia to akcesoria, które pokocha każdy miłośnik pieczenia ciast i ciasteczek. Są ekologiczne, bo wielorazowego użytku, estetyczne i bardzo praktyczne. Dzięki nim z powodzeniem wypróbujesz każdy nowy przepis.