Wybieramy deskę do krojenia
Kuchnia to pomieszczenie, które wymaga chyba największej ilości różnego rodzaju akcesoriów, a brak jednego, choćby najmniejszego z nich, potrafi zupełnie pokrzyżować nam plany - głównie kulinarne. Lepiej więc niczego pominąć, aby mieć pewność, że podołamy każdemu kuchennemu zadaniu. Wszelkie potrzebne atrybuty nie powinny być byle, jakie jeśli zależy nam, by dobrze się sprawdzały w swojej roli. Co za tym idzie, warto zweryfikować wszelkie parametry, aby dokonać takiego wyboru, z którego będziemy w pełni zadowoleni. To tyczy się także desek do krojenia, czyli rzeczy na pozór błahej, a jednak jak istotnej w codziennym, kuchennym życiu.
To, co je przede wszystkim różni to materiały, ale nie są to jedyne kwestie, którymi warto się zainteresować podczas doboru idealnej deski do krojenia. Warto wziąć też pod uwagę wymiary. Deska musi dawać komfort krojenia, co oznacza, że powierzchnia powinna być dostosowana do wielkości różnych produktów, tak, aby swobodnie kroiło się zarówno małe owoce, jak i duże kawałki mięsa. Z tego względu warto wyposażyć się w co najmniej dwie deski o różnych rozmiarach. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Drewniane deski do krojenia
Najczęściej spotykane w naszych kuchniach są deski do krojenia drewniane. Nic dziwnego, są w końcu estetyczne, ponadczasowe, powszechnie dostępne, poza tym nie tępią noży, zasklepiają się przy drobnych nacięciach i mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę - wykazują właściwości bakteriobójcze. Są różnorodne też pod względem wielkości, kształtów oraz grubości, mogą być małe i poręczne, ale też większych rozmiarów i grubsze. Twardość takiej deski zależeć będzie od rodzaju drzewa, z którego została wykonana. Najbardziej popularne są deski do krojenia z dębu, buku, cisu i akacji, najtwardszymi natomiast są te z hebanu i kokosa.
Drewniane deski do krojenia cechuje masa zalet, ale nie są też pozbawione wad. Przede wszystkim, aby zachowały swoje właściwości, muszą być regularnie pielęgnowane i konserwowane, między innymi z uwagi na wysoką chłonność wody, która zachowując się w głębszych warstwach, sprzyja namnażaniu się bakterii. Dlatego też nie można myć ich w zmywarce, a po każdym myciu dokładnie je przecierać. Ze względu na fakt, że łatwo przesiąka też zapachami lepiej unikać krojenia na nich cebuli, czosnku czy ryb, a jeśli już zamierzamy, to najlepiej szybko ją umyć. Sprawdzą się nie tylko do przygotowywania i podawania suchych produktów, ale także w roli podkładek na gorące garnki.
Bambusowe deski do krojenia
Deski do krojenia bambusowe wyglądem przypominają drewniane, ale w przeciwieństwie do nich, nie będą wymagać konserwacji. Poza tym cechują się wysoką twardością oraz trwałością, nie przyczyniają się jednocześnie do tępienia noży. Nie chłoną wody, a w dodatku są rozwiązaniem przyjaznym środowisku, ponieważ trawa bambusowa rośnie dużo szybciej, niż drzewo. To, co wyróżnia deski z bambusa spośród innych, to ich uniwersalna różnorodność w kontekście zastosowań. Na przykład deska z wysuwaną ze spodu tacą ze stali nierdzewnej, która sprawdzi się do zbierania obierków, ale też przekładania pokrojonych produktów będzie bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Podobnie jak deska z wymiennymi blatami o czterech różnych rozmiarach, dzięki której w bardzo sprawny sposób dostosujemy powierzchnię do potrzeb. Wybierać można pomiędzy różnymi, ciekawymi propozycjami, dlatego taka deska do krojenia to bardzo funkcjonalne akcesorium. Decydując się na nią, należy brać pod uwagę, że mimo ich wysokiej wytrzymałości nie nadają się do mycia w zmywarce, ponieważ mogą się rozpaść w kontakcie z dużą ilością wody. Jeśli będziemy o tym pamiętać, możemy spodziewać się, że deska posłuży nam na długi czas.
Deski do krojenia z tworzywa sztucznego
Popularne w naszych kuchniach pozostają też deski do krojenia plastikowe, które są przede wszystkim lekkie, tanie i można je myć w zmywarce, co jest konkurencyjną cechą dla desek z drewna lub bambusa. Plastikowe deski dostępne są w różnych ciekawych kształtach, kolorach i formach, między innymi dlatego też są bardzo chętnie wybierane. Niestety, ale jednocześnie dość szybko tracą swój estetyczny wygląd z uwagi na to, że łatwo o ich zarysowania i przebarwienia pochodzące z krojonych produktów. W dodatku z czasem, w powstałych po nożu rowkach rozmnażają się bakterie, których już ciężko się pozbyć, a deska zaczyna pochłaniać zapachy, dlatego jeśli intensywnie się realizujemy w swojej kuchni, to trzeba będzie liczyć się z częstszą wymianą takiej deski. Tym samym jej cena jest co prawda niska, ale z dużym prawdopodobieństwem będziemy zmuszeni do częstszego jej zakupu, a więc jest to wybór mniej trwały niż deski z drewna i bambusa.
Deski do krojenia są też elementem dekoracyjnym kuchni, dlatego można dostosować kształt, materiał i design, który również bywa bardzo ciekawy, do własnych upodobań. Szczególnie deski drewniane cechuje różnorodna stylistyka. Tym samym deska umieszczona na blacie stołu będzie się efektownie prezentować. Decyzja o tym, która deska będzie najlepsza może być utrudniona, biorąc pod uwagę ich bardzo zróżnicowane cechy, wady oraz zalety. To, co dla każdego będzie najbardziej wartościowe, jest już kwestią indywidualną, ale jeśli nie możemy się zdecydować, to dobrym pomysłem jest też wybór kilku rodzajów, na przykład plastikowej do krojenia ryb, a drewnianych do innych produktów. Naturalne tworzywa zawsze są najlepsze, ale momentami warto zastąpić je sztucznymi, dlatego wybór co najmniej dwóch nie będzie czymś, czego moglibyśmy żałować. Najlepiej też mieć w zanadrzu kilka rozmiarów desek, aby być przygotowanym na każdą ewentualność.