Jaki materiał sprawdzi się najlepiej w kuchni - stal nierdzewna, tworzywo sztuczne czy MDF?
Klimat panujący w kuchni jest specyficzny - ciepły i wilgotny. Do tego opary, które powstają podczas gotowania, zostawiają po sobie zapachy i tłuste osady. Dlatego wyposażenie kuchni nie może być wykonane z przypadkowych materiałów. Sprawdźmy, czy stal nierdzewna, tworzywo sztuczne i MDF to najlepszy wybór do kuchni.
Co to jest MDF i jakie ma właściwości?
MDF to skrót od angielskiej nazwy Medium Density Fibreboard, jest to płyta pilśniowa o średniej gęstości wykonana z włókien drzewnych. Płyta zabezpieczona jest dodatkowo specjalną folią, która nadaje jej kolorystykę i wzór. Niższą gęstość nić MDF mają płyty LDF, natomiast większą płyty HDF. MDF jest materiałem do produkcji mebli - również kuchennych.
Do zalet tego materiału można zaliczyć duże możliwości, jeśli chodzi o obróbkę - płyty MD można docinać na dowolny kształt i frezować tworząc dekoracyjne struktury. Poza tym jest to tworzywo, które nie pochłania tłuszczu i nie reaguje na chemiczne środki czystości w przeciwieństwie do naturalnego drewna.
Laminaty, którymi pokryte są płyty do produkcji mebli kuchennych, powinny być odporne na działanie wysokich temperatur, środków chemicznych i wilgoci. Trzeba jednak pamiętać, że MDF to płyta o średniej gęstości, dlatego szafki z tego materiału warto uzupełnić blatem kamiennym, z litego twardego drewna lub konglomeratu.
Dostępne są również płyty MDF lakierowane - takie wykończenie zapewnia ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Ich wadą, szczególnie w przypadku wykończenia z połyskiem są wyraźnie widoczne odciski palców i plamy. Jeśli chcesz mieć w kuchni efektowną i trwałą zabudowę meblową - śmiało możesz sięgać po MDF, który jest bardziej odporny na wilgoć i zdecydowanie tańszy od litego drewna lub płyt wykończonych naturalnym fornirem.
Właściwości stali nierdzewnej
Stal nierdzewna to materiał wprost stworzony do tego, by pracować w kuchni. Co prawda nie nadaje się na meble, a blaty z tego materiału będą kojarzyć się z przestrzenią produkcyjną. Ale przecież nie tylko mebli potrzebujemy w kuchni.
Stal nierdzewna jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, działanie wilgoci i podstawową chemię gospodarczą. Jest materiałem, który śmiało można nazwać wiecznym. Dlatego ze stali nierdzewnej wykonuje się obudowy nowoczesnych sprzętów AGD, ponieważ doskonale sprawdzają się w kuchni. Najbardziej odporna na uszkodzenia jest stal szczotkowana, jej wadą bywa surowa estetyka, która nie będzie pasować do każdej aranżacji.
Wyposażenie kuchenne ze stali nierdzewnej to najlepszy wybór - począwszy od wieszaków i relingów, skończywszy na drobnych utensyliach. Przedmioty wykonane z nierdzewnej stali są trwałe, dlatego warto je kupować, jeśli nie lubisz często wymieniać akcesoriów kuchennych.
Potrzebujesz dodatkowej półki kuchennej, dzięki której odzyskasz przestrzeń na blacie? Półka ze stali nierdzewnejjest idealnym rozwiązaniem. Jest odporna na działanie wilgoci, więc nie pokryje się korozją. Poza tym łatwo ją wyszorować w tłustych osadów i innych zabrudzeń.
Pojemniki, miski kuchenne i te elementy wyposażenia kuchni, które mają kontakt z żywnością, również mogą być wykonane ze stali nierdzewnej. W tym przypadku głównym atutem jest to, że stal nie pochłania aromatów produktów spożywczych, więc wykonane z niej miski możesz wykorzystywać dowolnie. Co więcej, nie ma ryzyka rozwijania się bakterii na takich powierzchniach, jeśli utrzymujemy je w czystości.
Czy każde tworzywo sztuczne sprawdzi się w kuchni?
Nie, ponieważ nie każde przeznaczone jest do kontaktu z żywnością. Fakt, że ten materiał jest odporny na wilgoć i łatwy do utrzymania w czystości. Z drugiej jednak strony należy uważać na wysokie temperatury, bo plastiki topią się pod jej wpływem.
Jakie plastiki i tworzywa będą odpowiednie do kuchni? Te, które mają kontakt z żywnością, powinny powstawać z materiału wolnego od szkodliwego BPA. Warto również sięgać po plastikowe akcesoria kuchenne, które można myć w zmywarce. Poinformuje Cię o tym odpowiednie oznaczenie na produkcie i informacja na opakowaniu. Zmywarki myją naczynia w wysokiej temperaturze, więc taka informacja będzie również świadczyć o wyższej odporności tworzywa na ciepło. Wadą plastikowych pudełek na żywność jest skłonność do przebarwień, matowienia i pochłaniania zapachów.
Największą zaletą nowoczesnych tworzyw sztucznych jest ich estetyka. Plastikowe akcesoria i wyposażenie kuchni nie przypomina już tego, które pamiętamy z lat 90. Tworzywa są idealnym materiałem dla designerów - można im nadać dowolny kształt. Dzięki temu akcesoria kuchenne z plastiku mogą być poręczne, ale również bardzo piękne.
Obecnie najbardziej polecanym tworzywem sztucznym do użytku kuchennego jest silikon. Elastyczne tworzywo jest wyjątkowo odporne na wysokie i niskie temperatury. Nie pochłania zapachów i jest wyjątkowo praktyczne. Silikonowe akcesoria kuchenne są trwałe i łatwe do czyszczenia - można je bezpiecznie myć w zmywarce. Natomiast formy do ciasta, maty do pieczenia i pojemniki do mrożenia mogą przyjmować dowolne kształty i kolory.