Jak przechowywać warzywa w domu?
Większość z nas robi duże weekendowe zakupy, by zyskać więcej czasu po pracy w tygodniu. W tym miejscu powstaje pytanie: jak przechowywać owoce i warzywa, aby zachowały świeżość przez kolejnych kilka dni? Przeczytaj nasz poradnik, a przechowywanie warzyw w kuchni nie będzie mieć dla Ciebie tajemnic.
Przechowywanie warzyw i owoców w odpowiednich warunkach pozwala zachować świeżość i dobry smak na kilka, a nawet kilkanaście dni. Jeśli w Twojej kuchni warzywa i owoce psują się błyskawicznie, to znaczy, że coś robisz źle. Prawidłowe przechowywanie produktów świeżych to mniej marnotrawstwa i duże oszczędności dlatego warto do perfekcji opanować przechowywanie warzyw w domu.
Jak przechowywać warzywa?
Na różne sposoby, ponieważ nie wszystkie są takie same. Dodatkowo niektóre praktyki, takie jak obieranie lub mycie, mogą wydłużyć lub skrócić ich żywotność, w zależności od różnych czynników.
Warzywa, które przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu
Niektóre warzywa i owoce najdłużej zachowują świeżość w chłodnym miejscu o temperaturze pokojowej, z dala od wilgoci, ciepła i światła. Gdzie przechowywać warzywa o takich wymaganiach? W niektórych przypadkach może to być szafka kuchenna oddalona maksymalnie od piekarnika lub spiżarnia, w której temperatura nie przekracza 18 stopni Celsjusza. Dlaczego warzywa najlepiej przechowywać w ciemnościach? Ponieważ pod wpływem światła zaczną kiełkować.
Warzywa i owoce, które warto przechowywać w spiżarni to:
- cebula,
- szalotka,
- czosnek,
- wszystkie rodzaje ziemniaków (w tym ignamy i słodkie ziemniaki),
- brukiew,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki.
Jak przechowywać warzywa korzeniowe? Pamiętaj, że chociaż powinieneś przechowywać cebulę i ziemniaki w spiżarni, nie przechowuj ich obok siebie. Ziemniaki kiełkują szybciej, jeśli są przechowywane w pobliżu cebuli.
Przechowywanie warzyw w lodówce
Jak przechowywać warzywa w lodówce no frost. Wszystkie nowoczesne lodówki mają ten system, poza tym mają również pojemnik do przechowywania warzyw. Specjalnie zaprojektowane szuflady umożliwiają regulację wilgotności. I chociaż ustawienie niskiej wilgotności jest najlepsze dla niektórych owoców, jeśli chodzi o warzywa, powinieneś wybrać wysoką wilgotność (innymi słowy, zamknij otwory wentylacyjne). To przedłuży przechowywanie warzyw i owoców. Temperatura również odgrywa ważną rolę - nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza.
Jakie warzywa przechowywać w lodówce i jak długo?
- Szparagi- mają dość krótki okres przydatności do spożycia, nawet w lodówce. Możesz je przechowywać przez 2 do 3. dni w pojemniku na świeże warzywa.
- Bakłażan, seler, papryka, groszek, karczochy, cukinia i ogórek wytrzymają w lodówce do tygodnia.
- Fasolka szparagowa i zielona fasola 3 do 5 dni.
- Brokuły przetrwają w lodówce od 3. do 5 dni.
- Brukselka będzie trwała od 3. do 5 dni.
- Kalafior wytrzyma tydzień.
- Marchew, pasternak, rzepa, buraki i rzodkiewki można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
- Sałaty i warzywa kapustne od 3. dni do tygodnia w zależności od gatunku.
- Grzyby wytrzymują od 3. do 5. dni i powinny być przechowywane w lodówce w papierowej torbie.
- Maliny, jeżyny, truskawki i pozostałe owoce jagodowe możesz przechowywać w lodówce 3 do 5. dni. Pamiętaj, by nie obierać ich z szypułek.
- Wiśnie i czereśnie przetrwają w lodówce do tygodnia.
- Owoce cytrusowe w lodówce przetrwają 2 tygodnie.
- Brzoskwinie, nektarynki i morele zachowają świeżość na tydzień.
- Winogrona - lepiej nie trzymać ich w lodówce dłużej niż 3 do 4. dni.
Jeśli chcesz przedłużyć świeżość warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, sięgnij po matę antypleśniową. To prosty i niedrogi podkład do szuflad, który możesz dociąć do wybranego wymiaru.
Przechowywanie warzyw w domu na blacie dotyczy tak naprawdę tylko pomidorów, które stracą swoje walory smakowe w lodówce.
Jak przechowywać warzywa i owoce w domu?
Oddzielnie. Jeśli kiedykolwiek słyszałeś, że awokado można dojrzeć, przechowując je w torebce z jabłkiem, to prawda. Powodem jest to, że jabłka i gruszki, podobnie jak wiele innych owoców, wytwarzają gaz zwany etylenem, który przyspiesza proces dojrzewania innych owoców i warzyw znajdujących się w pobliżu.
I chociaż czasami możesz chcieć, aby twoje owoce dojrzewały szybciej, tak nie jest w przypadku warzyw. W przypadku warzyw dojrzewanie oznacza po prostu psucie się: plamienie, więdnięcie, żółknięcie i ogólne zepsucie. Oprócz jabłek i gruszek, kiwi, nektarynki, morele, śliwki i brzoskwinie są producentami etylenu.
Jeśli masz dwie szuflady na świeże produkty, możesz zarezerwować jedną na warzywa, a drugą na owoce. Możesz również wyposażyć się w organizery do lodówki, które pomogą odseparować od siebie te produkty.
Omówiliśmy wcześniej, jak należy trzymać cebulę z dala od ziemniaków, i to nie z powodu etylenu, ale raczej dlatego, że nadmiar wilgoci emitowanej przez cebulę może powodować kiełkowanie ziemniaków.
Jak przechowywać obrane warzywa? Krócej niż te w skórkach. Wszystko, co całe, wytrzyma dłużej niż coś pokrojonego, a wszystko, co pokrojone lub obrane, powinno być przechowywane w lodówce.