Akcesoria do serwowania dań i dekoracje stołu - jak je dobrać?
Jedzenie smakuje lepiej, gdy jest pięknie podane. Sztuką serwowania posiłków rządzą pewne zasady. Uchylimy rąbka tajemnicy - nasz poradnik pomoże Ci na eleganckie i sprawne serwowanie posiłków.
Zanim przejdziemy do dekoracji stołu, warto przypomnieć zasady savoir-vivre, które bardzo szczegółowo określają, w jaki sposób nakrywać stół i serwować potrawy. Dzięki nim nie popełnisz gafy, urządzając pierwszy proszony obiad w swoim domu. Sprawdźmy, co savoir-vivre mówi o podawaniu potraw.
Ogólne zasady podawania do stołu
Nie chodzi o to, by posiłek podany był na złotych talerzach. Nawet codzienna zastawa powinna być uszeregowana we właściwy sposób. Stół w jadalni powinien być przede wszystkim schludny, a na wyjątkowe okazje również elegancki.
Zadbaj o to, by podawać wszystkim na takiej samej zastawie. Podstawowy komplet talerzy i sztućców to podstawa wyposażenia Twojej kuchni. Choć żyjemy w epoce minimalizmy, to warto serwować posiłki na stole przykrytym obrusem lub choćby serwetą. Na co dzień wystarczą podkładki pod nakrycia. Są bardzo praktyczne i zapewniają odpowiednią estetykę podawania codziennych posiłków.
Jak ustawiać talerze? Na spodzie powinien znajdować się największy, potem głęboki i ewentualnie deserowy. Wiele osób ma kłopot z tym, jak prawidłowo rozłożyć sztućce - wyjaśniamy:
- wszystkie sztućce powinny być ułożone zgodnie z kolejnością ich używania, zaczynając od zewnętrznej strony;
- widelce muszą znajdować się po lewej stronie talerza, natomiast łyżki i noże po prawej, przy czym noże muszą leżeć bliżej talerza;
- ostrze noży powinno być skierowane do talerza;
- dolne końce sztućców muszą znajdować się na wysokości dolnego brzegu talerza;
- sztućce deserowe (łyżeczka i widelczyk) mogą znajdować się nad talerzem.
Przy nakryciach ustawiamy szklanki na napoje i ewentualnie kieliszki. Według zasad savoir-vivre’u muszą znajdować się ponad prawym górnym rogiem talerza. Do każdego napoju gość powinien dostać osobne szkło. W przypadku kilku naczyń do picia należy ułożyć je np. w skośnej linii od najmniejszego do największego. Podstawową zastawę uzupełniamy o takie akcesoria jak serwetki na talerzach oraz te, które mieści podręczny serwetnik. Do tego przyprawy w estetycznych pojemniczkach i butelkach.
Zadbaj o eleganckie serwowanie potraw
Prawidłowo ustawiona zastawa stołowa to tylko połowa sukcesu. Potrawy trzeba jeszcze podać na stół. Serwowanie wprost z garnków i przynoszenie z kuchni zapełnionych talerzy sprawdza się na co dzień, ale podczas eleganckiego spotkania lepiej pozostawić gościom możliwość samodzielnego nakładania sobie potraw. Jeśli przynosisz potrawy na talerzach z kuchni umieść je na tacy, nie powinieneś dotykać krawędzi talerzy palcami - to niehigieniczne.
Do serwowania gotowych dań na stole potrzebujesz dodatkowych naczyń. Zupy podajemy w wazach, natomiast mięsa i dodatki na półmiskach. Warto mieć również mniejsze miseczki i sosjerki w komplecie. Przydadzą się na przekąski i surówki. Praktycznym rozwiązaniem są zestawy do przekąsek, w których możesz podawać dipy lub sosy w ilości wystarczającej wszystkim gościom.
Do posiłków podajemy również pieczywo. Można je pokroić na talerzyk, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest korzystanie z koszyczka na pieczywo. Nie musi to być model wiklinowy, ale warto wybrać taki, który będzie wyściełany bawełnianą serwetką.
Owoce i słodycze pięknie wyglądają na piętrowych koszulkach lub etażerkach. Są wówczas efektowną ozdobą stołu i każdy z gości ma do nich łatwy dostęp. Takie pojemniki na owoce to również efektowna dekoracja blatu kuchennego na co dzień.
Przydatne akcesoria na przyjęcia
Zdarza Ci się zapraszać większą liczbę gości do domu? Podczas świąt i innych uroczystości przygotowujesz posiłki dla rodziny i przyjaciół. Mamy dla Ciebie akcesorium, które zdecydowanie ułatwi Ci to zadanie, a na co dzień będzie dodatkowym, pojemnym meblem kuchennym.
Wózki kuchenne i barowe przydają się nie tylko w restauracjach i wielkich rezydencjach. Również tam, gdzie zadaniem Pani Domu jest podanie posiłków dużej grupie ludzi, doskonale się sprawdzają.
Możesz wybrać takie, które ułatwią Ci przygotowanie posiłków - proste, podręczne a przede wszystkim mobilne półki cargo, abyś wszystko miał pod ręką. Drugie rozwiązanie to eleganckie wózki do serwowanie win i innych szlachetnych trunków. Również mają kółeczka, więc można je swobodnie przemieszczać po domu, a nawet wyjechać na taras. Przydają się podczas świątecznych biesiad i letnich przyjęć w ogrodzie.
Wiesz już jak elegancko podać do stołu
Serwowanie posiłków w schludny i elegancki sposób powinno wejść w nawyk każdemu z nas. Nawet codzienny obiad rodziny będzie zupełnie innym doświadczeniem, gdy zostanie podany we właściwy sposób.
Na koniec kilka słów o dekoracjach na stół, które są tutaj kropką nad i. Pamiętaj by wazony z kwiatami i świeczniki nie zasłaniały gości siedzących naprzeciwko siebie, aby mogli swobodnie rozmawiać. Zachowaj umiar w dekoracjach, na stole powinny znaleźć się głównie potrawy i akcesoria - zbyt wiele dekoracyjnych drobiazgów przeszkadza gościom.