Zorganizowana i uporządkowana kuchnia - praktyczne porady
Gotowanie może sprawiać wiele przyjemności, zwłaszcza jeśli Twoja kuchnia jest uporządkowana. Jeśli jednak masz szafki kuchenne przepełnione rzeczami, zastawione blaty i brak miejsca do pracy, czas to zmienić! W tym artykule podpowiadamy, jak zorganizować przestrzeń w kuchni i móc cieszyć się jej codziennym użytkowaniem. Cykliczne porządki pozwolą Ci utrzymać to pomieszczenie w doskonałej formie!
Organizacja kuchni - co zrobić na samym początku?
Od czego zacząć, gdy chcesz posprzątać kuchnię?
- Najpierw opróżnij wszystkie szafki kuchenne, zaczynając od górnych półek i szafek.
- Rozrób wodę z mydłem z uniwersalnym środkiem czyszczącym i dokładnie wyczyść wszystkie szafki. Jeśli masz inne środki czystości i preparaty specjalnie przeznaczone do czyszczenia kuchni, także możesz z nich skorzystać.
- Jak tylko ułożysz z powrotem wszystko na górnych półkach, możesz zacząć w podobny sposób czyścić dolne półki.
- Zastanów się, jakich przedmiotów naprawdę używasz na co dzień i odłóż je z powrotem. Resztę wynieś z kuchni. Jeśli nie chcesz się ich pozbyć, a masz wystarczająco dużo miejsca w domu, możesz je przechowywać w pudełkach lub w piwnicy.
- Posegreguj swoje talerze - nie układaj ich jeden na drugim, a ułóż osobne stosy ze wszystkich rodzajów talerzy: śniadaniowych, głębokich i obiadowych. W tym celu możesz również kupić poręczne stojaki do szafek.
Organizacja lodówki
Lodówka to bezsprzecznie najważniejsze urządzenie w całej kuchni, dlatego powinna być zawsze uporządkowana. Jeśli masz problem z psującym się jedzeniem, lodówką zawaloną słoikami, butelkami, luźno leżącymi warzywami, koniecznie kup organizery do lodówki. Pomogą Ci one w lepszym układaniu i segregacji poszczególnych produktów spożywczych, dzięki czemu być może unikniesz ich zmarnowania. W koszach przechowuj mniejsze produkty, na bocznych półkach trzymaj kartony, słoiki i butelki, natomiast na środkowych - większe dania, warzywa itp.
Sprzątanie kuchni
Podczas sprzątania kuchni, warto zorganizować swoje przybory i akcesoria według pełniących funkcji, tak, aby te same grupy były razem. Trzymaj wszystkie zioła, oleje i przyprawy w pobliżu kuchenki, a deski i noże przy ladzie. Zapasy jedzenia najlepiej przechowuj w szklanych słoikach. Nie ma piękniejszego widoku niż spiżarnia pełna słoików, a ponadto jest to o wiele wygodniejsze, ponieważ na pierwszy rzut oka widać, co zostało. Wykorzystaj także w pełni swoje ściany. Na przykład powiesić możesz zamontować na nich haczyki, na których zawiesić można różne akcesoria lub kubeczki.
Grupuj podobne obiekty - na przykład, ułóż razem patelnie do gotowania i patelnie do pieczenia jedna na drugiej, jeśli to konieczne, z zabezpieczeniem pomiędzy nimi. Zawieś noże na magnesie, aby pozostały ostre, a przy tym zaoszczędzisz miejsce w szufladzie.Czyszczenie sprzętów AGD
W każdej kuchni znajdują się także sprzęty AGD - piekarnik, płyta grzewcza, czajnik, lodówka, mikrofalówka itp. Jeśli nie zadbasz o ich odpowiednią czystość, będą one szybciej się niszczyć, a także zgromadzą się na nich bakterie, kurz i brud. Wybierz odpowiednie środki czystości i raz na miesiąc postaraj się wyczyścić wszystkie swoje sprzęty AGD. Zapewniamy, że po takim procesie, będzie Ci o wiele przyjemniej z nich korzystać! Urządzenia takie, jak blender lub robot kuchenny zwykle składają się z wielu części. Pamiętaj zatem, aby po każdym użyciu dokładnie umyć każdą część, a następnie pochować je do odpowiednio wydzielonego dla nich miejsca np. w szafce.Organizacja półek i szafek
Podczas sprzątania i organizowania kuchni, należy także pamiętać o półkach i szafkach - to właśnie w nich trzymane są wszystkie najważniejsze akcesoria, a także zastawa, sztućce, kubki itp. Przemyśl zatem, jak najwygodniej będzie Ci ułożyć wszystkie te przedmioty, aby zawsze mieć je pod ręką, a jednocześnie wykorzystać optymalnie miejsce dostępne w szafkach i na półkach.
- Ułóż wszystkie kubki i szklanki tak, aby ich uchwyty były skierowane w jedną stronę. Pozwoli Ci to zaoszczędzić dużo miejsca w szafce.
- W jednej z szafek umieść również rzeczy, których nie używasz zbyt często, na przykład akcesoria do pieczenia.
- Upewnij się, że nie układasz garnków w stos, a patelnie, których używasz codziennie, kładziesz z przodu.
- Pojemniki do przechowywania można układać jeden na drugim tak jak naczynia do piekarnika.