Dania na przyjęcie - kreatywne pomysły na wspólny posiłek
Zaprosiłeś przyjaciół na wieczór i zastanawiasz się jakie danie na przyjęcie przygotować? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na efektowne i szybkie dania na przyjęcie. Sprawdź jak je przygotować i podać w elegancki sposób.
Pomysł na przystawkę, czyli szybkie danie na przyjęcie
Podawanie przystawek przed posiłkiem ma zarówno funkcję kulinarnej przyjemności, jak i społecznej. Pobudza apetyt, tworzy swobodną atmosferę, wprowadza różnorodność smaków i pozwala gościom cieszyć się powolnym spożywaniem posiłku. Jest to często uważane za ważny element udanych i przyjemnych przyjęć.
Krewetki w cieście z sosem słodko-kwaśnym
Składniki:
- krewetki, obrane i oczyszczone,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej roślinny (do smażenia),
- sos słodko-kwaśny (ketchup, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, czosnek).
Sposób przygotowania:
- Krewetki obtocz w mące, następnie zanurzaj w rozbełtanym jajku, a na końcu obtaczaj w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż staną się złote i chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj sos słodko-kwaśny, mieszając ketchup, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i przeciśnięty czosnek. Podgrzewaj sos na małym ogniu, aż się zagęści.
- Podawaj smażone krewetki z sosem słodko-kwaśnym jako dip.
Jakie danie na ciepło na przyjęcie?
Ciepłe potrawy często wyróżniają się bogactwem smaków i aromatów. Dzięki temu goście mogą doświadczyć pełni smaku i tekstury dań, które zostały starannie przygotowane. Jeśli chcesz ułatwić sobie ich podawanie, sięgnij po wózek kuchenny, z którego efektownie zaserwujesz swoim gościom dania.
Pieczony filet z wołowiny z sosem pieprzowym
Składniki:
- 1 filet z wołowiny (około 1 kg),
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- masło klarowane (lub olej roślinny),
- 1 cebula, pokrojona w plasterki,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 250 ml bulionu wołowego,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- 2 łyżki gorczycy Dijon.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Natrzyj filet z wołowiny solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem z każdej strony. Do takiego przyprawiania doskonale sprawdzi się podwójny młynek do soli i pieprzu.
- Rozgrzej masło klarowane (lub olej roślinny) na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć filet na patelnię i obsmaż go z każdej strony, aż będzie miał złocistą skórkę. Przełóż filet na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia.
- W tej samej patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Dodaj bulion wołowy i gotuj, aż płyn się zredukuje o połowę.
- Dodaj śmietanę kremówkę, sos worcestershire i gorczycę Dijon do patelni z cebulą i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Wlej sos pieprzowy na filet z wołowiny na blaszce do pieczenia.
- Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz filet przez około 25-30 minut (lub dłużej, jeśli preferujesz bardziej wysmażone mięso).
- Wyjmij filet z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
- Pokrój filet na plastry i podawaj z sosem pieprzowym.
Możesz podać to pyszne danie z pieczonymi ziemniakami lub kolorowymi warzywami na przykład. Dopasuj dodatki do swoich preferencji i smacznego przyjęcia!